Livgrenadjärmässen sigil

TIPS TILL TOASTMASTERN

Tips och råd till toastmastern inför bröllopet. Allt som behövs tänkas på som tex tal, spex och logitik.

Vad det viktigaste en TM tänka på?

Att ha rimliga ambitioner, att middagen ska bli rolig och trevlig för alla. En TM ska också kunna slappna av på festen och inte känna sig pressad och stressad. Det blir inte roligt för någon!

Vad händer när vi kommer från kyrkan?

Toastmastern brukar åka från kyrkan först. Då vet vi när alla är på ingång till fördrinken. Efter det anländer alla gästerna, och när alla gäster är på plats kommer brudparet. Då utbringas en skål!

Därefter minglar man en stund innan det är dags att sätta sig till bords. Ni bör sätta er senast kl 17.00 för att hinna med en middag och få tid kvar till ”festen”.

Vad händer när vi har satt oss?

När alla gästerna satt sig kommer vi och serverar vinet till förrätten.Efter det kan ni hålla ert välkomsttal. Förrätten serveras och efter det är det lämpligt att lägga in första talet från till exempel brudens far. Efter det får ni äta i lugn och ro. Har ni mer tal kan ni lägga ett i slutet av förrätten.

Vi dukar av förrätten och serverar vinet som ska vara till varmrätt. Här är det lämpligt att lägga in ännu ett tal. Därefter serveras varmrätten och då ska ni låta gästerna äta utan avbrott i ungefär 20 minuter. Vill ni kan ni lägga in ett tal i slutet av varmrätten. Tänk på att ALLA gäster ska få äta varmrätten i lugn och ro!

Sedan är det dags för avdukning och då är det lämpligt att i samband med detta ha en bensträckare på ca 15 minuter. Ska det vara något tal med bildvisning är det lämpligt att lägga det under desserten. Ni hinner då förbereda det under bensträckaren.

När ni sätter er till bords äter ni dessert och här lägger ni även tal från till exempel möhippa/svensexa.

Efter middagen bryter man taffeln och det är dags för kaffe. Antingen äter man tårtan nu eller så dricker man bara kaffet och eventuellt en avec, och sparar tårtan till senare. Vi rekommenderar att man serverar kaffe och tårta samtidigt. Många oroar sig för att det blir mäktigt med tårta direkt efter dessert. Men middagen pågår många timmar och sen lägger man in en bensträckare innan tårtan.

Hur lång tid tar middagen?

Det beror på hur många tal det är under middagen. Räkna med en timme per maträtt så har ni ett riktmärke.

Finns det projektor till till exempel bildspel?

Ja, det finns en takmonterad projektor i festlokalen. Ni tar själva med dator och ev adapter.

Ska man ha lekar/spex?

Det är alltid uppskattat med roliga inslag. Det kan vara en något där alla är engagerade eller något för bara brudparet.

Finns det ljudanläggning om man ska hålla tal?

Vi har en ljudanläggning till tex tal, men oftast behövs inte det.

Vad gör vi vid kaffet?

Är det mycket tal som ska hållas rekommenderar vi att ni lägger några under kaffet. Ni ska därefter se till så att alla kommer ner till brudvalsen.

Vad är klockan när middagen är över?

Ni bör sikta på att resa er senast 22.00 för att dricka kaffe till ca 23.00. Efter det börjar dansen och baren öppnar.